ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie ConsentKonsumentköplagen - Köpa billigt - Blir det billigt?
Konsumentköplagen - Massor med konsumentköplagenA--0A-EG - EX - M2-0

Billigt

Billiga

Billiga varor och produkter är det många som säljer och flera påstår att deras varor är billigast. För att avgöra om en vara är billig eller dyr måste priset på produkten relateras till den nyttan som den som köper varan eller tjänsten upplever. En vara som är billig för en person behöver inte självklart vara billigt för någon annan.

Om något ska upplevas billigt innebär att det inte ska kosta för mycket av de tillgängliga pengarna som en person har. Rika personer kan tycka att en flygresa för 50.000 kr är billig men många andra tycker att detta är mycket dyrt.

Billiga varor

Billiga varor

Under de senaste decennierna har elektronik, telefoner och datorer blivit billigare men vissa som inte har behov av dessa produkter tycker inte de är så billiga att de vill köpa någon ny telefon. Om något ska klassas som billigt är det alltså ett relativt mått.

Något av de billigast man kan köpa är dock mjölk som kostar omkring 10 kr per liter. Det man ska ha i åtanke är att någon person har fött upp en kalv till ko genom att slå gräs som torkats, byggt en ladugård, gjort rent runt kon, matat kon med gräs och kraftfoder, ko ha druckit stora mängder vatten för att sedan mjölka kon, frakta mjölken till ett mejeri och förpacka produkten i behållare. Att kunna sälja en liter mjölk inklusive moms på 2 kr för 10 kr är billigt för att inte säja mycket billigt. Det finns många flaskvatten som kostar mer än mjölken och då har bara 1 liter vatten pumpats upp och tappats på flaska, det är inte billigt.

H-EG - EX - M2-1

Billiga affärer

Många produkter kan ha ett pris i en affär och samma produkt kan vara mycket billigare i en annan affär. För många produkter lägger affärerna på över 100% påslag vilket lätt kan göra en billig produkt dyr.

Det finns flera butiker som lever på att sälja billiga produkter med bra kvalité. Några av dessa butiker är:

 • ÖoB - Priset är skillnaden
 • Rusta - Mycket för pengarna
 • Byggmax - Bara billiga byggvaror
 • Jysk - Alltid ett bra erbjudande
 • Jula -
 • Ullared -

Billiga butiker på nätet

Billiga butiker på nätet

Ofta är det billigt eller billigare att handla på nätet än i en butik. Detta beror på att kostnader för butik, butikspersonal och lager är mindre i nätbutiken än i den fysiska butiken på stan.

Du ska dock inte stirra dig blind på priset för ofta kan man vilja klämma och känna på den billiga varan innan man köper den och du ska naturligtvis stödja det lokala företagandet på din ort om de har vororna du letar efter tillräckligt billigt. Saker som du kan köpa billigt på nätet är:

 • Flygbiljetter - är ofta lite billigare på nätet men det viktigaste är att välja rätt resdag.
 • Kläder - kan vara betydligt billigare på nätet och urtbudet är mycket större.
 • Parfymer - kan det vara halva priset på att handla på nätet.
 • Linser - är betydligt billigare på nätet än hos optikern.
 • Inredning - till hemmet är billigare och utbudet är fantastikt mycket större på internet.
 • Försäkringar - kan du lätt jämföra på nätet så att du hittar den billigaste försäkringen.
H-EG - EX - M2-2

Mer fakta om Konsumentköplagen

Här finns mer intressant som kan vara bra att känna till gällande Konsumentköplagen och vilka rättigheter du har som konsument.

I-EG - EX - M2-3Meny - Konsumentköplagen
Till förstasidan på www.konsumentköplagen.seHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter